събота, 4 април 2009 г.

КАК „ТИНА И ПОЛОВИНА” СТАНА ГАДЖЕ И ПОЛОВИНА

Какво те чака, ако си заек в ново даскало... Ако съученичката ти от задния чин е злобна манекенка... Или двете с най-добрата ти приятелка се влюбите в най-харесваното момче вучилшце... Навсичкото отгоре лицето ти е на модел, а тялото - на два модела. Отговорите на тези въпроси търси героинята в тийнейджърския роман " Тина и половина "на Юлия Спиридонова-Юлка, издаден от" Кръгозор". На промоцията му миналата седмица в столичната книжарница "Пингвините" актрисата Михаела Тюлева изигра етюди от сюжета. "Че има ли толкова забавни книги - шушукаха си момичета, попаднали случайно на представянето. - Ето, това става за четене. Само че искам да видя с очите си тази книга. Не ми се вярва, че наистина е написана така, както си говорим в междучасието, в чатовете. А не с надутия език от учебниците." Девойчетата, които подслушахме, няма да останат разочаровани. Забавният и увлекателен език на авторката следва типичния за младите жаргон. Допълнителна закачка за читателите са вмъкнатите в текста компютърни емотикони - графични изображения на човешки емоции и състояния, с които си служат потребителите на интернет.
Романът описва преживелиците на 14-годишната Тина и нейните приятелки -вълненията им, свързани с родителите, училището и, естествено, любовта. За разлика от популярните напоследък жанрове като "хорър" и "фентъзи", в него сюжетната линия е реалистична, а тийнейджърите лесно могат да се иденти фицират с героите. "Тина се чувства изолирана и неразбрана от съучениците си - обясни писателката пред "Всичко за семейството". -Килограмите са само външната страна на проблема й. При друг тийнейджър това може да са "консервативните" дрехи, наложени от родителите или от липсата на средства. Или например говорен дефект. С книгата си искам да ги убедя да не слушат другите, а да се харесват такива, каквито са. Да запазят своята уникалност." Писателката е убедена, че незаслужено обвиняваме децата, че не искат да четат. Ако те израснат с книгите, ако имат примера на родителите си, няма как да не посегнат към тях. Но трябва да им се предложат романи, които са им интересни, които "Говорят" на техния език, описват проблемите им.
Юлия Спиридонова не е ново лме в съвременната българска литература. Завършила е дефектология в Софийския университет и продуцентство в НБУ. Написала е над 400 телевизионни сценарии, предимно за детски предавания. Автор е на куклени пиеси и на анимационни филмчета. Печелила е с тях награди у нас и в чужбина. "Всичко това обаче е работа за препитание - споделя 36-годишната майка на двама сина. - Винаги съм искала да бъда писател, но за съжаление у нас с тази професия не можеш да се издържаш." Още първиятразказ на Юлка "Утешителят" печели през 1996 г. наградата на ЮНЕСКО за млад автор. Отпечатан е в антологии на английски и френски език. Следват редица престижни отличия, между които трето място на европейски конкурс за литература и наградата на Съюза на българските писатели за детски роман с "Любими по-пътчо". През 2007 г. е поканена да участва на международното изложение "Библиобраз" в Москва, а на следващата година нейни книги са включени в световното литературно изложение в Хага. Там приказката й" Краставото жабче" е представена с илюстрации на известни европейски художници. Писателката има четири издадени книги за деца, а "Тина и половина" е първият й тийнейджърски роман.
"Самата аз съм била и де-беланка, и страхотна мацка - споделя Юлка. - От онези трудни тийнейджърски години са ми останали щуротията, влечението към шантавите дрехи и непреодолимата омраза към училището. Като малка четях много. След сериозна книга мИ се искаше да се разтоваря с нещо по-лекичко, но все не откривах подходящото заглавие. Когато пораснах, продължих да се връщам към любимите си романи на Астрид Линдгрен и към една австрийска писателка - Кристине Ньостлингер. Нейната героиня Гретхен ме вдъхнови за моята Тина." Писателката се надява, че романът й ще се хареса на днешните тийнейджъри. Вече обмисля и продължението му. В него главната героиня ще е Графиня Батори, приятелката на Тина.

Няма коментари: