събота, 11 април 2009 г.

8 млн. песни безплатно в интернет

Новият софтуер Spotify конкурира Youtube.
Компаниите си стиснаха ръцете за джубокс без абонамент.
Най-големите музикални компании в света си стиснаха ръцете и решиха да пуснат 8 милиона безплатни парчета в интернет.
Неочакваната добра новина за меломаните става възможна благодарение на шведска софтуерна програма -Spotify, - която представлява безплатен онлайн джубокс. Очакванията са скоро тя да надмине популярността на Youtube, особено ако проработи с безжични устройства като iPhone и Blackberry.
Новината вече обиколи музикалната индустрия, след като четирите най-големи лейбъла подписаха, че предоставят съдържанието си на Spotify. Джубоксът позволява да се слуша онлайн на практика почти всяко тиражирано парче или албум без заплащане. След като потребителят си свали софтуера, може да слуша песните колкото пъти иска онлайн, само не може да ги даунлоудва.
"Никога не съм виждал толкова лесна за ползване програма и с толкова много музика" - сподели музикалният редактор на "Уърд магазин" Андрю Харисън пред Скайнюз. - За пръв път си погледнах iPod-a и си помислих: Дали ми е нужен повече?"
Реклама
Хора, вече тествали програмата, казват, че от време на време се налага да изслушаш малко реклами, но това компенсира безплатното съдържание. Има и вариант да се плати абонамент от 9,99 евро месечно и тогава реклами няма.
Spotify е разработен от шведска компания и има подкрепата на музикалните компании, които получават малка част от приходите и огромна "витрина" за продукцията си,обясняват формулата запознати. Артистите също ще получават полагащото им се за авторски права.
Пропуски
Меломани вече са се натъкнали и на пропуски в селекцията. Така например "Бийтълс" били представени само с кавъри, липсвала и Whole Lotta Love на "Цепелин". "Всеки ден се добавят по 10 000 нови песни", контрираха създателите на Spotify.
С iPod-a може да си носите 30 000 трака в джоба. Със Spotify създателите му се надяват да могат да се слушат до 8 млн. песни само с мобилен телефон.
В момента от сайта Spotify.com бета-верси-ята на програмата може да се изтегли само ако сте получили покана от друг потребител. Другият вариант е да оставите имейл, на който такава ще ви бъде изпратена, по обещанията на създателите, при първа възможност.

Няма коментари: