събота, 11 април 2009 г.

Откраднаха пръстена на Шаляпин

Пръстенът на легендарния руски бас Шаляпин, който е притежание на българския журналист Марин Бончев, отскоро има незаконен дубликат, сподели възмутен самият той. Антиката, оценявана от познавачи на повече от 100 хиляди евро, се държи в сейф, но вече не е единствена. Е, копията нямат лечебните свойства на магичния пръстен, но затова пък с отливки вече се хвалят нашенски баровци. По сигнал Марин Бончев лично посетил бижутерски магазин недалеч от църквата „Св. Петка" и се уверил на място, че има поне едно продадено копие. А интересът бил огромен, уверява Бончев, който твърди, че има право да съди раз-множителите на бижуто. Той вече се е консултирал с адвокат и възнамерява да предприеме действия, ако печалбарството на негов гръб продължи. „Самият Йосиф Кобзон ми предлагаше да го купи. Предлагали са ми и мутри. Пръстенът е безценен. Благодарение на него съм жив и здрав. С неговата лечебна сила се излекувах от болестта на Хочкин. Всички, които лежаха с мен в отделението на раковата болница, измряха", обяснява сантименталната стойност на предмета Бончев.
Той става собственик на пръстена благодарение на покойната оперна прима Илка Попова, която му го завещава заради биографичната книга, която пише за нея, и грижите, които й оказва приживе. Попова е муза на Шаляпин, който изнася в България рецитал през 30-те и хлътва по българската звезда.
Безценното бижу е принадлежало на няколко руски патриарси, преди да бъде подарено на великия оперен певец заради триумфа му в Миланската скала. Предполага се, че лечебната му сила идва от изображението на незнаен светец в сърцевината на камъка му.

Няма коментари: