събота, 4 април 2009 г.

Време е за пролетно пресаждане на цветята

Краят на зимата е близо и дори стайните растения се събуждат от сън. Идва време за пресаждането им. Необходимо е да спазвате няколко основни правила, за да не загубите питомците си.
Най-напред преценете дали имат нужда от подобен стрес. Едрите възрастни растения се местят в нов съд само при нужда, когато старият наистина им е станал тесен. А за обновяване на почвата може внимателно да отстраните горния слой и да посипете свежа. Младите екземпляри по принцип се пресаждат всяка пролет в малко по-голяма саксия. Между диаметъра на старата и на новата трябва да има един пръст разлика, не повече.
Много е важно да сте внимателни, за да не повредите нежните коренчета. Но има видове, които предпочитат кореновата им система да се подреже. Такива са например финиковите палми. Преди да извадите растението от съда, полейте обилно. Обърнете съда и го тръснете, като придържате растението. Ако това не помогне, внимателно отделете почвата от стените на съда с остър предмет. Може да се наложи да счупите саксията, ако не сте в състояние да извадите растението. Не отделяйте изцяло почвата, набита в коренището. Внимателно разгледайте корените. Те не трябва да издават мирис на гнило. Ако има такъв, ги измийте добре под струя топла вода. Изрежете почернелите, пречупените или изгнили. Срязаните по-дебели корени посипете със счукани дървени въглища за дезинфекция.
Поставете цветето в новия съд така, че да е на същото ниво като в стария. Не забравяйте на дъното да направите дренажен слой, който ще предпази корените от загниване. Може да използвате добре промит чакъл, натрошена керамика от стари саксии или керамзит. След това посипете почва, за да бъдат корените на 2-3 см от дренажа. Леко я трамбовайте. Внимавайте централното стъбло да остане вертикално и да е в центърана съда. Не пълнете саксията до горе, за да можете да поливате спокойно. Ако растението има нужда от подпора, поставете я още в началото, за да не повредите след това корените при забиването й.
За да не боледува растението след пресаждането, трябва веднага да го полеете обилно, дори почвата да е влажна. Така корените по-добре ще се слепнат със субстрата. Две-три седмици дръжте растенията при по-висока температура и на затъмнено място. Тона ще задържи интензивното изпарение и цветята по-лесно ще привикнат към новия сидом. Защото корените все още не са в състояние да всмукват достатъчно вода. Затова не ги поливайте много обилно, а ги пръскайте с топла вода. Веднага след като започнат да растат, възобновете обичайните грижи. Подхранването започнете две седмици след пресаждането. Най-добре е обаче да сложите в почвата тор с дълготрайно действие, Той поддържа хранителния режим 6-9 месеца.

www.chudesa.net

Няма коментари: