събота, 4 април 2009 г.

Очите на стационар в Белене

Димитър Желязков, който изтърпява наказание в Белене, всеки ден отива в т. нар. стационар, където се лекувал, разкриха източници.
След преместването му от ареста във Враца на 20 ноември м. г. той започнал да се оплаква от дископатия и схващане. Ръководството на затвора преценило, че се налага лечението му и разрешило ползването на стационара, без обаче да преспива там.
Освен обвинението за организиране на престъпна група, по което Очите сключи споразумение с бургаската прокуратура, Очите има и още едно. На 11 ноември врачанските магистрати го привлякоха като съучастник по делото срещу известния бандит Йордан Тонов - Данчо Пръча. Заедно с още девет души той бе обвинен в склоняване към проституция и наркоразпространение.
След серия от публикации за облагите, които Желязков ползва в Бургас, той бе преместен във Враца. Директорът на бургаския затвор Деян Костов пък бе наказан за "за безпринципност на поощренията за затворниците" и писмено поощрение за срок от 6 месеца. Във Враца Митьо Очите се оплака от лоши условия, които довели до влошаване на здравето му, но престоя в местния арест още месец, преди да бъде преместен в Белене. През това време пък Йордан Тонов бе конвоиран до ареста в Оряхово поради опасения, че може да се стигне до нерегламентирани контакти между двамата. Вчера правосъдният министър МигленаТачева обяви, че според насрочената проверка Желязков не е излизал от затвора. "Досегашната проверка, която съм назначила показва, че Митьо Очите не е излизал извън провеждането на следствените мероприятия във Враца", заяви Тачева. Правосъдният министър допълни, че е разпоредила и друга проверка извън тази, водена от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Тачева обеща, когато има "пълната картина", да прецени дали да бъде търсена отговорност от някого. Тя призова медиите да й предоставят всички снимки, дати, места и друга информация, с която разполагат, за да докажат твърденията си, че Желязков е излизал от затвора в Белене. Очите е бил забелязан от втрещени посетители на ресторант "Белоград" в центъра на Бургас. Заедно с него имало още четирима души, а отвън останали да дежурят бодигардовете му. Очите си поръчал от любимите си плескавици и си тръгнал след няколко часа, твърдят източниците на вестника. Сигнал за това е подаден и в няколко бургаски медии от възмутени посетители на ресторанта. Те информирали и служители на полицията в града.

Няма коментари: